BIM

Wat is de beste manier om BIM te gebruiken?

Hoe kunnen bedrijven van BIM profiteren? Is clash detectie het belangrijkste voordeel van BIM? Helpt BIM-aannemers om slimmere en efficiëntere keuzes te maken als het om kostenoptimalisatie gaat? 

Dit zijn slechts een paar vragen waar professionals uit de industrie over nadenken tijdens het werken aan bouwprojecten.

In de afgelopen jaren is BIM (Building Information Modeling) een van de hot topics in de bouwsector geworden. Er zijn verschillende redenen waarom men BIM kiest voor het planningsproces van de bouw en het onderhoud van faciliteiten in de moderne tijd!

BIM zouden we kunnen omschreven als een proces van het creëren en beheren van informatie in bouwprojecten, wat we ook uit de naam kunnen afleiden. BIM gaat niet alleen om 3D-ontwerp; het gaat om veel meer dan technologie – het gaat om een complex ontwerp- en constructieproces binnen de AEC-industrie, dat wordt gebruikt om de slimme gebouwen van de toekomst te ontwerpen.

Hoewel veel mensen denken dat BIM alleen te maken heeft met het ontwerpproces, is het ook het sleutelproces voor elke fase van de levenscyclus van een gebouw, zoals eerder vermeld, van digitale tot fysieke levensechte modellen (dwz gebouwen). 

Het verbinden van teams, workflows en alle gegevens in het leven van een gebouw is een van de belangrijkste voordelen die BIM kan bieden – van ontwerp en techniek tot constructie en exploitatie – om de beste resultaten te behalen! 

We zullen ons best doen om enkele van de belangrijkste voordelen van BIM in dit bericht uit te leggen, en, om het simpel te zeggen, zullen we je vertellen waarom je bedrijf bim nodig heeft! 

7 belangrijkste voordelen van BIM: 

  • Visualisatie van het project vóór de uitvoering zelf  

Door een driedimensionaal model te maken, is het veel gemakkelijker om het eindproduct te presenteren en de structuur (het gebouw) in de werkelijkheid te plaatsen. Het BIM-proces maakt de constructie mogelijk van virtuele 3D-modellen die gewijzigd en geanalyseerd kunnen worden, waardoor het gemakkelijker wordt om de relatie tussen ruimte, materialen en systemen te begrijpen voordat het gebouw echt gebouwd wordt! De database genereert een driedimensionaal beeld en schetsen. Hierdoor kan de BIM-methode een gebouw driedimensionaal bouwen, controleren en testen. Door een project volledig te visualiseren voordat we met bouwen beginnen, wordt het voor alle partijen gemakkelijker om te begrijpen wat we aan het bouwen zijn. Het 3D-model spreekt veel meer dan 2D-tekeningen! 

  • Visualisatie van zachte en harde botsingen 

In overeenstemming met de fasen van het project kan alles tot in de puntjes ontworpen worden. Met BIM zie je de tekortkomingen van het model vroegtijdig en vermijd je deze op de bouwplaats. Omdat BIM-technologie het gemakkelijker maakt om clashes tussen objecten (harde clashes) zoals kabelgoten, rioolbuizen en ventilatiekanalen te lokaliseren. Simpel gezegd – de controle kan worden ingesteld om automatisch op clashes te controleren en om rapporten te genereren. Het is ook mogelijk om zachte clashes zoals koudwaterleidingen dichtbij warmwaterleidingen met automatisering of visuele inspectie te lokaliseren. Het kunnen coördineren van zachte en harde clashes bespaart tijd en externe storingen in vergelijking met klassiek projectinformatiebeheer. 

 

  • Ontwerp en engineering zijn sneller dan ooit  

Architecten en BIM-ingenieurs kunnen sneller ontwerpen met BIM-software, terwijl beoordelaars nauwkeurigere schattingen met BIM-modellen kunnen maken. Herinner je nog toen er 2D tekenplank schetsen Gebruikt werden? (Of ben je al aan het begin van uw carrière met CAD begonnen?) Destijds dachten de meeste mensen dat enorme nieuwe computers te traag, te duur en te moeilijk waren om mee te werken. De technologie is sindsdien verder geëvolueerd. Architecten en ontwerpers concurreren met elkaar om nieuwe manieren te vinden om hun producten anders te maken dan die van anderen. Hun doel is om elk product beter te maken en tegelijkertijd ook toegankelijk, hiervoor heb je real time informatie nodig welke je telkens kan aanpassen en verfijnen, dit kan met BIM Het maken van een 2D-tekening gaat sneller dan het ontwikkelen van een model, maar past het en werkt het meteen in de praktijk, of moeten we de bouw dan stilleggen?

 

  • Kostenoptimalisatie 

U zou niet naar de bouwplaats willen gaan om te ontdekken dat de leidingen die je hebt besteld niet de juiste zijn voor het project, nieuwe bestellen en vertraging oplopen zijn een grote kostenpost? 

BIM helpt je aan om informatie over het gebouw te centraliseren, om informatie te hergebruiken voor alle digitale processen, waardoor je makkelijker en sneller de juiste informatie kan vinden. Dit bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook veel faalkosten. 

Faalkosten zijn een van de belangrijkste problemen in de AEC-industrie. Met de kosteninformatie die door BIM wordt verzameld, worden kostenbeslissingen veel eenvoudiger! BIM helpt aannemers en onderaannemers bij het maken van betere en specifiekere keuzes voor materialen, en zo de faalkosten te verminderen. Bedrijven die op een juiste manier BIM inzetten weten aanzienlijke faalkosten te reduceren.   

  • Samenwerking en dynamische verbeteringen 

Een van de belangrijkste voordelen van BIM is wendbaarheid, waardoor elke persoon die aan het project werkt, snel informatie over het project zelf kan verkrijgen en succesvolle communicatie met anderen kan bereiken. Door eenduidig informatie te delen wordt de communicatie tussen de verschillende partijen verbeterd en is het eenvoudiger om projectbeslissingen te verifiëren en te valideren tussen de bouwende partijen maar ook de opdrachtgever.   

 
  • Realtime informatie 

Om een ​​kwalitatief hoogstaand bouwproject  te realiseren, is een goed gesynchroniseerd, valide en betrouwbaar model nodig, waarmee de bouwers direct weten wat er gemaakt moet worden. Dit kan sneller en eenduidiger bereikt worden door een succesvolle samenwerking tussen bouwers en  ontwerpers die met de juiste BIM-tools de informatie direct realtime naar de bouwplaats of van de bouwplaats naar de engineering distribueren om de ontwikkeling van het hele project in realtime te volgen.

 

  • Verbetering van veiligheid en gezondheid op het werk 

Een veilige constructie en het in acht nemen van alle veiligheidsmaatregelen is van vitaal belang voor alle mensen die bij het project betrokken zijn. Als we het over gezondheid en veiligheid op het werk (OHS) hebben, hebben we het over het volledige welzijn van werknemers op de werkplek. BIM kan de gezondheid en veiligheid van werknemers op de bouwplaats verbeteren. 

De wereldbevolking zal tegen 2050 naar verwachting 9,7 miljard mensen bereiken, aldus de Verenigde Naties. Om gelijke tred te houden met de wereldmarkt, moet de AEC-sector niet alleen overstappen op slimmere, effectievere manieren van ontwikkelen en bouwen, maar ook helpen en deelnemen aan de ontwikkeling van slimmere, veerkrachtigere locaties. 

 We hopen door dit   te lezen, het nog een stukje duidelijke is geworden waar BIM in de AEC-sector.