BIM

BIM IN HET ALGEMEEN– Hoe functioneert BIM? 

Tegenwoordig willen veel mensen buiten de bouwsector en het beroep weten wat BIM nu echt is en hoe het werkt. Er zijn veel manieren waarop BIM kan worden uitgelegd, maar in dit artikel zullen we proberen het op de eenvoudigste manier uit te leggen zodat iedereen het kan begrijpen. 

Sommigen zeggen dat BIM een soort software is, anderen zeggen dat BIM een 3D-model van een gebouw is, anderen zeggen dat het een verzameling is van alle constructiegegevens en documenten die zijn georganiseerd, maar in feite is BIM dat alles, en zelfs meer! 

Building Information Modeling (BIM) vormt de basis van alle digitale transformaties in de architectuur-, engineering- en bouwsector (AEC-industrie).   

Het is een samenwerkingsproces waarmee architecten, ingenieurs, facilitaire ontwerpers, aannemers, fabrikanten en andere bouwprofessionals een structuur of gebouw kunnen plannen, ontwerpen  bouwen en onderhouden met  waarbij digitale informatie centraal staat en gekoppeld is aan een 3D-model. BIM is een manier van samenwerken. 

BIM omvat ook het proces van werken en beheren van gebouwen met behulp van de gegevens waar de eigenaren van de constructies toegang toe hebben (vandaar het beheer van bouwinformatie). Met deze data kunnen overheden, gemeenten en vastgoedbeheerders beslissingen nemen op basis van informatie die uit het model is afgeleid – ook na de bouw van het gebouw. 

Om onze uitleg verder te vereenvoudigen, wordt BIM gebruikt om gegevens te creëren en te beheren tijdens de ontwerp-, constructie- en operationele processen. Hiermee kunnen ontwerpers 3D-modellen maken – een digitale weergave van zowel de fysieke als functionele kenmerken van een constructie (deze constructie kan een kantoorgebouw, een ziekenhuis, een weg of een brug zijn). 

Maar vergis je niet: niet elk 3D-model is een BIM-model! Het BIM-model is een driedimensionaal model dat bestaat uit objecten, die bepaalde informatie met betrekking tot relaties bevatten en die de structuur beschrijven. Op oppervlakken gebaseerde modellen (bijv. SketchUp), op entiteiten gebaseerde modellen (bijv. 3D AutoCAD), geometrische modellen (bijv. Autodesk VIZ) en 3D-modellen die niet bedoeld zijn voor gebouw- en architectonisch ontwerp (SolidWorks, Inventor) zijn geen BIM-modellen. 

BIM integreert brede en uitgebreide gegevens om gedetailleerde digitale representaties te creëren die worden beheerd in een open cloudplatform voor realtime samenwerking. Enkele van de vele voordelen van het gebruik van BIM zijn een grotere zichtbaarheid, betere besluitvorming, duurzamere opties en kostenbesparingen op AEC-projecten. 

BIM-software, bewaakt alle entiteiten in een, zodat computerprogramma’s informatie kunnen categoriseren en ordenen. 

Hoe functioneert BIM?   

BIM werkt door een IFC-compatibele database te creëren. IFC, een afkorting voor Industry Foundation Classes, is een standaard voor open BIM-gegevensuitwisseling. Het wordt gebruikt om modelgegevens over te dragen tussen verschillende BIM softwarepakketten. Aangezien dit systeem door geen enkele leverancier wordt beheerd, zorgen onafhankelijkheid en flexibiliteit ervoor dat het op IFC gebaseerde platform consistent is voor een reeks software en verschillende bedrijven. Het belang van IFC komt tot uiting in het feit dat de overeenkomsten tussen bouwmodellen en softwareprogramma’s volledig tot uiting komen. 

Telkens wanneer een bouwelement wordt gebruikt, wordt een database element gemaakt, wat resulteert in lijsten met bouwelementen die gemakkelijker dan tekeningen kunnen worden gemaakt. Het bereik van objectattributen wordt opgeslagen en de attributen voor elk object kunnen worden gedefinieerd. 

Deze 3D-informatie kan dus worden vertaald naar 2D-informatie zodat de tekeningen kunnen worden afgedrukt voor goedkeuring in het bouwproces. 

Zo worden de tekeningen nauwkeuriger, wat zowel voor de architect als voor de klant geweldig is. Aan de andere kant, als het om adviseurs gaat, aangezien ze met een 3D model werken, is het van cruciaal belang dat ze de implicaties kunnen begrijpen van de vele beslissingen die ze over het ontwerp moeten nemen, en dat ze hun werk gemakkelijk kunnen evalueren om te zien of er inconsistenties en conflicten met architecten zijn. 

Hoewel niemand de complexiteit kan ontkennen van het concept van BIM en de uitdagingen waarmee beginners worden geconfronteerd, is het toch goed dat BIM steeds toegankelijker en gemakkelijker om te begrijpen wordt dankzij zijn rol bij het ontwerpen en beheren van slimme gebouwen. Naarmate de infrastructuur complexer wordt, wordt BIM ook essentieel. In tijden waarin slimme gebouwen steeds populairder worden, is het voor facility managers noodzakelijk om ze goed te leren beheren. Het begrijpen van BIM helpt hen daarbij! Deze aanpak kan een complete structuur en schema bieden voor de gebouwen en systemen die ze reguleren, waardoor informatiegestuurde besluitvorming in BIM in de praktijk wordt gebracht. 

We kunnen concluderen dat het grootste voordeel van BIM de mogelijkheid is om eenvoudig informatie te koppelen, te verwerken en aan te passen, waardoor het gemakkelijk is om meerdere opties binnen hetzelfde model te herkennen totdat de meest optimale oplossing is bereikt. Op deze manier kan onder andere de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de bouw en de kosten van het project gemakkelijk en zeer nauwkeurig worden gemeten. 

Tot slot kunnen we concluderen dat BIM een multidimensionele technologie is die de levenscyclus van een project volledig simuleert en er inzicht in biedt.