BIM
Render of an urban city BIM like image

Bouwen aan de Toekomst: Hoe BIM-Technologie Stadsplanning Transformeert

Stadsbouw en -ontwikkeling hebben de afgelopen jaren, dankzij de integratie van BIM-technologieën, een enorme verandering doorgemaakt. De geavanceerde platforms die zijn ontstaan, hebben een revolutie teweeggebracht binnen de industrie. Eén van de meest prominente platforms op dit gebied is Vu.City. In deze tekst verkennen we hoe Vu.City gebruik maakt van BIM-technologie om tot een data-gedreven aanpak voor stedenbouw en -ontwikkeling te komen.

VU.CITY IS EEN VOLLEDIG INTERACTIEF DIGITAAL PLATFORM VOOR STADSBOUW

BIM Technologie: Een Kort Overzicht

Voor we de diepte in duiken en bespreken hoe Vu.City BIM-technologie inzet, moeten we eerst uitleggen wat BIM is en hoe het werkt. BIM (Building Information Modeling) staat voor een digitaal model van een gebouw of een infrastructureel project. Deze modellen zijn rijk aan data en bevatten informatie over elk aspect van een project, waaronder het ontwerp, de constructie en fases van onderhoud. BIM-modellen helpen architecten, engineers en bouwvakkers om efficiënter samen te werken, fouten en herwerk te voorkomen en de workflow te optimaliseren. Het gebruik van BIM-technologie in stadsplanning is relatief nieuw, maar wint snel terrein als methode om stadsontwerp en -ontwikkeling te optimaliseren. Een van de belangrijkste voordelen van de technologie is het vermogen om projecten te simuleren en visualiseren in een virtuele omgeving..

Vu.City en BIM-Technologie

Vu.City is een robuust platform waarop stedenbouwkundigen, architecten en ontwikkelaars hele steden in 3D kunnen visualiseren. Het platform maakt gebruik van luchtfoto’s van hoogstaande kwaliteit, GIS-data, en geavanceerde cartografische technologieën om een virtueel model van een stad te creëren. Zulke modellen zijn zeer gedetailleerd, en bevatten informatie over elk gebouw, elke straat en elk herkenningspunt in de stad. Vu.City maakt gebruik van BIM-technologie om een op data gebaseerde benadering van stadsbouw en -ontwikkeling te faciliteren. Dit gebeurt door de BIM-modellen te integreren in het platform. Het platform stelt de gebruikers in staat om alle scenario’s met betrekking tot ontwikkeling te simuleren en visualiseren, ontwerpen te testen, en potentiële problemen te analyseren. Deze aanpak helpt stedenbouwkundigen en ontwikkelaars om nieuwe ontwikkelingen te overwegen, bestaande infrastructuur te verbeteren, eventuele moeilijkheden te analyseren, en weloverwogen beslissingen te nemen, nog voordat de bouw begint. Het doel hierbij is dat de algehele lay-out van een stad geoptimaliseerd wordt.

Zo werd Vu.City gebruikt door de Londense wijk Haringy om de impact van een mogelijke ontwikkeling in de wijk te simuleren. In deze simulatie werd een gedetailleerd 3D-model van het voorgestelde project in de wijk geplaatst. Aan de hand van deze simulatie konden de ontwikkelaars potentiële problemen opsporen en op basis hiervan aanpassingen doen voor de constructie begon

Veel belanghebbenden hebben in korte tijd het platform omarmd als methode voor de stadsplanning en -ontwikkeling van Londen. Ontwikkelaars en beleidsmakers gebruiken het om de impact van voorgestelde ontwikkelingen op de infrastructuur, transportsystemen en omgeving te meten. Architecten en ontwikkelaars gebruiken het platform om de invloed van verschillende ontwerpopties op de omgeving te testen. Daarnaast kunnen groepen van bewoners ook gebruik maken van het platform om een betere indruk te krijgen van voorgestelde ideeën en feedback te geven. .

Een opmerkelijk project waarvoor Vu.City in Londen is gebruikt, is bij de planning van het nieuwe stadion van Tottenham Hotspur. Het projectteam heeft het platform gebruikt om onder andere te kijken naar hoe het nieuwe stadion verkeersstromen zou beïnvloeden en hoe de toegang van voetgangers mogelijk zou worden gemaakt. Dankzij Vu.City hebben de ontwikkelaars de verschillende scenario’s kunnen testen en is het ontwerp dermate geoptimaliseerd dat de impact op de lokale gemeenschap minimaal is.

TOTTENHAM HOTSPUR STADIUM

Voordelen van Vu.City en BIM-Technologie

Voor stadsplanners en -ontwikkelaars heeft de integratie van BIM in Vu.City veel voordelen. Een aantal van deze voordelen staat hieronder opgesomd:

  1. 1. Betere communicatie en samenwerking: Eén van de grootste voordelen van het gebruik van BIM-technologie in Vu.City, is de verbeterde communicatie en samenwerking tussen de belanghebbenden. Het gebruik van een gemeenschappelijk dataplatform helpt alle partijen om eenvoudig informatie te delen en inspanning te coördineren, wat resulteert in sterkere besluitvorming en minder fouten.
  2. 2. Efficiëntie: BIM-technologie in Vu.City helpt om het plannings- en ontwikkelingsproces te stroomlijnen door de tijd en kosten die gepaard gaan met taken als het maken van 3D-modellen, en het produceren van documentatie en ontwerp-reviews, te minimaliseren. Dit draagt bij aan het versnellen van de oplevering van een project, wat in de snelle industrie van tegenwoordig van groot belang is
  3. 3. Uitstekende visualisatie: Een ander voordeel van de implementatie van BIM in Vu.City is de verbeterde mogelijkheden voor visualisatie. De 3D-modellen van gebouwen binnen een stedelijke omgeving, helpen belanghebbenden begrijpen hoe de verschillende elementen samen zullen komen en hoe ze elkaar beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat potentiële problemen al in een vroeg stadium zichtbaar zijn en kostbare fouten vermeden kunnen worden.
  4. 4. Verhoogde nauwkeurigheid: Ook kan het gebruik van BIM-technologie in Vu.City een positief effect hebben op de nauwkeurigheid van planning en ontwikkelingswerk. Het gebruik van een enkele gegevensbron voorkomt fouten en inconsistenties die ontstaan wanneer meerdere, onsamenhangende gegevensbronnen worden gebruikt. Hierdoor is de kans aanzienlijk groter dat projecten op tijd en binnen budget worden opgeleverd.
  5. 5. Groeiende populariteit: Veel bedrijven erkennen de voordelen, en het is dan ook niet gek dat BIM-technologie met de dag populairder wordt in de bouw- en vastgoedindustrie. Volgens een recent rapport van MarketsandMarkets zal de wereldwijde BIM-markt van $4.9 miljard in 2019, naar 8.9$ miljard in 2024 groeien. Dit is een jaarlijkse groei van 12.7%.

Er mag gesteld worden dat de integratie van BIM-technologie in Vu.City de wijze waarop stedelijke planners en ontwikkelaars hun projecten benaderen heeft getransformeerd. Door de rijke data van BIM-modellen toe te passen, stelt Vu.City gebruikers in staat om projecten te visualiseren en simuleren in een virtuele omgeving. Dit draagt positief bij aan samenwerking, besluitvorming, en algemene efficiëntie. Naarmate stedelijke gebieden blijven groeien en zich blijven ontwikkelingen, zal BIM-technologie naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer en breder toegepast worden, om zo bij te dragen aan duurzame en leefbare steden voor iedere inwoner.