Overig

Werken met DIBS42’s UOB Template

Werken met DIBS42’s UOB template

In februari 2024 is de UOB 2.0-plug-in gelanceerd om te testen. Dit is iets wat voor ons bij DIBS42 een ontzettend spannende gebeurtenis was. Hierop volgend hebben we ons UOB Template beschikbaar gemaakt voor het publiek. De ontvangst hiervan was ontzettend positief, en we hebben een mooie hoeveelheid feedback ontvangen.

In het kort, dit is hoe je onze Template kan helpen:

 1. Het biedt je een snelle start: Begin direct met alles vooraf ingesteld voor leidingen, luchtkanalen en meer, waardoor het werk soepeler verloopt.

2. Bespaart tijd: Vermindert de opstarttijd tot wel 100%, zodat je je focus kan verleggen op dat wat echt belangrijk is.

3. Op maat gemaakt voor UOB: Ontworpen voor UOB 2.0, waardoor het ontzettend compatibel en makkelijk te gebruiken is.

4. Voldoet aan Nederlandse standaarden: volledige ingesteld voor werk in UOB, DRS, en BIM basis ILS-naleving.

5. Continue Ondersteuning: Dankzij regelmatige updates blijf je bij met de nieuwste functies.

Als je onze template nog niet gedownload hebt, adviseren we om dat te doen voordat je verder leest. Om het te gebruiken heb je ook de UOB-plug-in nodig.

In dit artikel leggen we uit hoe je zo effectief mogelijk kan werken met DIBS42’s UOB Template. Ons doel hierbij is om het simpel en duidelijk te houden, omdat ook wij weten hoe overweldiging dit soort nieuwe tools kunnen zijn. Onthoud: ze zijn hier om ons te helpen, niet om ons af te schrikken. Het maakt niet uit of je een beginner bent of een ervaren BIM-Jedi: dit is de gids die je nodig hebt.

Onze handleiding bevat meer gedetailleerde informatie over de volgende onderwerpen:

 • Moet je kiezen voor .rvt of .rte?
 • Configuratie van leidingen, luchtkanalen en kabelgootsystemen
 • Instellen van het titleblock
 • Organiseren van projectbrowsers en levels
 • Naamgeving floorplans volgens standaarden
 • Benutten van filters voor efficiënt projectmanagement
 • Werken met worksets
 • Standaardiseren line styles
 • Creëren en beheren van schedules
 • Ontwerpen met legenda’s en tags
 • Maximaal benutten van view templates

Laten we het voor nu nog even simpel houden.

Allereerst, kies een punt om te beginnen: .rvt voor een leeg canvas, of .rte voor een bestaande setup. Wij raden aan om je titleblock vroeg in te stellen – dit is alsof je bij de voordeur klaarstaat om je klant en zijn project te verwelkomen. Omdat de essentiële zaken als leidingen, buizen en kabelgootsystemen al helemaal klaarstaan, kan je direct beginnen met het modelleren. En hoewel we voor het gemak pre-sets hebben gemaakt voor routingsvoorkeuren, is er natuurlijk altijd ruimte om deze aan te passen aan je eigen project.

Voor je nog dieper duikt, is het raadzaam om je projectbrowser en levels te organiseren. We bieden drie set-ups aan waar je uit kan kiezen, allemaal ontwerpen om je project zo netjes mogelijk en in lijn met de NLRS-standaarden te houden. Over standaarden gesproken, het consistent benoemen van je floorplans is essentieel. Om je een beetje op gang te brengen, hebben we voor elke discipline vijf floorplans voorbereid. Bovendien heeft ons template tal van filters voor systeemtype, klasse, en meer, waardoor het nog makkelijker wordt om door de componenten van je project heen te navigeren. Elke discipline heeft zijn eigen prefix, dus het zal nooit moeilijk zijn of lang duren om te vinden wat je nodig hebt.

Heb je al gehoord van Worksets? Waarschijnlijk wel, en je weet misschien ook wel dat ze enkel werken met .rvt, waardoor je teamleden verschillende aspecten van het project kunnen aanpakken zonder elkaar hierbij in de weg te zitten. Met worksets blijft je project georganiseerd en ziet iedereen wat er gaande is zonder elkaar voor de voeten te lopen. Voor meer duidelijkheid hebben we de line styles ook gestandaardiseerd, waardoor je je niet meer hoeft af te vragen of je ontwerpen straks wel aansluitend zijn. Navigeer door de software-instellingen en pas ze waar nodig aan, maar de basis zou met dit template voor al je W&E-projecten gedekt moeten zijn.

Schedules zijn er om alles van datarichtlijnen tot algemene categorieën georganiseerd te houden. Meer toevoegen in specifieke gevallen is altijd makkelijker als de basis er al ligt. Beperk je tot NLRS-naamgevingsconventies om alles georganiseerd te houden. Onze legenda’s en tags laten direct materiaal, benodigdheden, en symbolen zien, en maken daarmee al je tekeningen overzichtelijk. Dit alles kan worden aangepast om nog beter aan te sluiten op je project. Uiteindelijk hebben we onze view-templates, die nuttig zijn om ervoor te zorgen dat alles binnen het project er hetzelfde uitziet, of het nou floorplans of zijaanzichten zijn. Ook dit is allemaal zeer gemakkelijk aan te passen op het project in kwestie.

Met het volgen van deze handleiding zou je aan je project moeten kunnen werken op een meer gestroomlijnde, geoptimaliseerde en slimmere manier.

Ben je klaar om je project aan te pakken?

Wij hopen van wel, en dat deze blog enigszins geholpen heeft om dingen op te helderen. Zorg er ook voor dat je de handleiding van de .zip-file van ons template leest. Deze is ontworpen om je workflow vanaf het allereerste begin al te verbeteren. Onthoud, dit is pas de eerste versie, en we zijn erg benieuwd naar wat je ervan vindt. Je feedback is essentieel om dit template nog beter te maken voor jezelf, de community, en ons. Dus aarzel vooral niet om ons je gedachten, suggesties en feedback door te geven via info@dibs42.com. Samen kunnen we het beste uit deze tool halen.

.