BIM
A image of lego Mythbusters with BIM written on it. We're busting BIM Myths

BIM Mythbusters: De Waarheid Achter 5 Veelvoorkomende Misvattingen

BIM Mythbusters: De Waarheid Achter 5 Veelvoorkomende Misvattingen

Je bent waarschijnlijk hier omdat je wilt weten hoe Building Information Modelling (BIM) jouw leven of bedrijf kan verbeteren. Helaas zijn er veel misverstanden over BIM, en is het makkelijk om in een web van mythes verstrikt te raken.

Wij zijn hier om je te laten zien je je niet hoeft te laten tegenhouden door angst. In deze blog ontkrachten wij de 5 grootste misverstanden over BIM en helpen we je een weloverwogen keuze te maken. Check de feiten en laat misnformatie je niet weerhouden van BIM succes!

1. BIM werkt alleen voor grote bedrijven en projecten  

Dit is waarschijnlijk het grootste misverstand. Nee, BIM is niet alleen voor grootschalige en complexe projecten. Ook kleine projecten profiteren van BIM. Voor elk project geldt dat het veel tijd en middelen kost om de kosten van een ontwerp te berekenen en de haalbaarheid van het project te analyseren. BIM vermindert deze kosten door nauwkeurigere voorspellingen en snellere besluitvorming mogelijk te maken. BIM is waardevol voor elk project, ongeacht de schaal en impact.

2. BIM is alleen maar een marketinghype voor 3D-modellering 

Hoewel 3D-modellering het meest zichtbare onderdeel van een BIM-project is, is het slechts een klein deel van een veel breder proces. BIM draait om het samen creëren van digitale datasets die worden opgeslagen in de Common Data Environment (CDE). Deze informatie omvat zowel grafische als niet-grafische informatie die gerelateerd zijn aan een asset en kan gebruikt worden om geïntegreerde modellen te genereren. BIM is dus meer dan 3D-modellering; het omvat de samenwerking tussen mensen, processen en technologieën.

3. Met BIM ben je meer tijd en geld kwijt 

Omdat er geen openbare data bestaat die de kosten van BIM-implementatie vergelijkt met de financiële voordelen op de lange termijn, moeten we het grotere plaatje in de gaten houden. BIM vraagt een tijdsinvestering vanaf het moment dat je erover begint na te denken. Hoe groot deze investering is, hangt af van verschillende factoren. Daar staat tegenover dat studies aantonen dat werken in een BIM-omgeving tot 20-25% efficiënter kan zijn. De kracht van BIM zit in het centraliseren van data, wat snellere en betere besluitvorming mogelijk maakt. BIM standaardiseert niet alleen het ontwerp, maar voorkomt ook veel problemen op de werkplaats, vermindert risico’s en bespaart daarmee zowel tijd als kosten. Door potentiële uitdagingen in een virtuele omgeving aan te pakken voodat de daadwerkelijke constructie begint, verschuift BIM het zwaartepunt van de investering naar de planningsfase, waardoor het hele bouwproces geoptimaliseerd wordt.

4. Met BIM heb ik een magische tool voor clashdetectie  

Niet helemaal, maar het helpt je wel om veel sneller tot de kern van het probleem te komen. Laten we wat dieper ingaan op dit onderwerp. BIM vereist dat alle bijdragers aan een project op vooraf bepaalde momenten bestanden uploaden naar de Common Data Environment. Deze gegevens worden gebruikt om een geïntegreerde dataset en model op te zetten, wat het veel gemakkelijker maakt om mogelijke clashes te detecteren wanneer het werk van verschillende teams samenkomt. BIM-modelleringssoftware en integratietools helpen ontwerpers om hun eigen modellen en gecombineerde modellen te controleren op clashes. In theorie maakt dit het opsporen en verhelpen van clashes een stuk makkelijker, maar het kan nooit volledig de noodzaak voor zorgvuldigheid en gezond verstand vervangen (een voorbeeld: sommige geometrische ‘clashes’ zijn volledig acceptabel, zoals het plaatsen van leidingen in de muur voordat een verzoek tot sparing gedaan is). Het is duidelijk dat BIM erg nuttig is bij clashdetectie, maar het heeft nog altijd menselijke kennis nodig.

5. Is BIM niet alleen maar software? 

Veel mensen denken dat BIM eenvoudige software is die je installeert en meteen kunt gebruiken, terwijl het in werkelijkheid een proces is dat het volledige ontwerp-, engineering- en het bouwteam beïnvloedt. Mensen, processen en technologieën ontwikkelen zich door de implementatie van BIM. BIM stimuleert samenwerking tussen alle betrokkenen bij het bouwproces. Het is niet alleen een softwareprogramma; het is een stap in de technologische evolutie die de standaardprocedures in een bedrijf compleet hervormt. Er zijn veel oplossingen en tools beschikbaar, maar BIM onderscheidt zich door zich te presenteren als een samenwerkingsmethode die interactie, analyse en optimalisatie van het bouw- en ontwerpproces centraal stelt.

Zijn alle mythes ontkracht 

BIM is zonder twijfel een hot topic als het gaat om technische oplossingen en architectuur. Veel professionals – waaronder architecten, ontwerpers, makelaars en vastgoedeigenaren – profiteren ervan. BIM stelt je in staat problemen op te lossen voordat ze tot uiting komen op de bouwplaats of tijdens het onderhoud, en helpt daarnaast om sneller, veiliger en efficiënter te bouwen. Als je overweegt om BIM te implementeren binnen jouw bedrijf, is het belangrijk niet verstrikt te raken in de heersende misvattingen. Hopelijk hebben we je kunnen helpen om de grootste zorgen weg te nemen.

Mocht er nog iets anders zijn dat je wilt weten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.