Projectinformatie:
Dit project omvat de renovatie van een gemeentelijk monument in het stationsgebied van Arnhem, en de uitbreiding van dit monument tot nieuw overheidskantoor. Het voormalig postkantoor zal na de rennovatie huis bieden aan de Belastingdienst, het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Duurzaamheid, circulariteit en een binding met de omgeving staan centraal in dit initiatief. Een bijdrage leveren aan een gelukkige en gezonde leefomgeving is dan ook een van de belangrijkste doelen. De constructiefase van het project, met een waarde van meer dan 55 miljoen euro, begint in Maart 2024 en loopt naar verwachting tot het einde van 2025. Daarnaast omvat het project een onderhoudsfase van 15 jaar na afloop van de constructiefase. Tijdens de Definitief Ontwerp(DO)-fase was ons team verantwoordelijk voor het ontwikkelen en coördineren van de MEP-modellen voor het project.
Cliëntinformatie
Heijmans begon ooit in de jaren 20 als één man in de wegenbouw, maar is inmiddels een groot bedrijf met meer dan 4,000 medewerkers. Heijmans werkt aan het bouwen en renoveren van woningbouw, utiliteit, en infra. Ze focussen altijd op het verbeteren van dingen, en komen met nieuwe, creatieve ideeën, om zo hun cliënten echt verder te helpen. Ze werken voor bedrijven, de overheid, voor mensen die huizen kopen, en werken hard aan hoe de toekomst eruit zal komen te zien.
De Uitdaging:
Dit project bevat meerdere uitdagingen, waaronder de hoge duurzaamheidsstandaarden, beperkte ruimte boven het plafond, en een hoge tijdsdruk voor de DO-fase waar wij deel van uit maakten. Deze uitdagingen vragen om een strategische en pragmatische aanpak om te garanderen dat het project kan voldoen aan de kwalitatieve eisen en deadlines van Heijmans.
De Aanpak:
Om deze uitdaging de baas te zijn, hebben we de focus van onze aanpak gelegd op een aantal zaken:
- Samenwerking: De planning is krap, dus een goede samenwerking is cruciaal. We moesten ervoor zorgen dat de communicatie tussen alle disciplines optimaal verloopt en informatie op tijd wordt doorgegeven. Het omarmen van een mindset die focust op deze samenwerking en ons gezamenlijke doel was daarin de kern.
- De Juiste Focus: Het was essentieel om duidelijk te maken wat de focus was in deze ontwerpfase. Te veel focus op detail kan het proces ernstig vertragen, te weinig focus op details kan leiden tot toekomstige problemen. Het vinden van de sweet spot was de sleutel tot succes.
- Integratie met Heijmans’ Standaarden: Het model moest voldoen aan Heijmans’ standaarden, zodat ze het model kunnen aanhouden in de verdere fases van het engineerings- en uitvoeringsproces, zonder dat daarbij kennis verloren gaat, herwerk nodig is, of andere aspecten van het model niet voldoen aan hun standaarden en/of werkproces.
Het Resultaat:
Het eindresultaat van het project laat nog even op zich wachten. Voor ons was het doel het neerzetten van een DO-fase die voldoet aan de normen van het RVB en het fundament vormt om vlekkeloos de fases van Techisch Ontwerp en Uitvoering in te gaan. Wij hebben een model afgeleverd die de basis moet leggen voor Heijmans om verder te kunnen met het technisch ontwerp en de constructiefase, en uiteindelijk moet gaan leiden tot een duurzaam, gerenoveerd overheidspand dat het stationsgebied van Arnhem meer aanzien zal geven.