JAAR:
2021
OPDRACHTGEVER:
Drenth Engineering
VERLEENDE DIENSTEN:
Ontwerp en engineering, Scannen naar BIM
Grootte:
20.000 m2
TOTALE BOUWSOM:
niet gedefinieerd
STATUS:
Afgerond

Opdracht:

Project Maanplein is een gebouwencomplex dat is gerenoveerd en herontwikkeld van een voormalige kantoorfunctie naar meerdere functies, zoals kantoren en appartementen. Bij het herontwikkelen zijn de doelen ook gesteld om de duurzaamheid en energie-efficiëntie naar moderne maatstaven te tillen. Hiervoor moest de helft van de gevel en de helft van de huidige bouwwerkzaamheden worden vervangen.

Onze opdracht in dit project was om een model te maken dat de herbruikbare HVAC- en sanitaire systemen van het gebouw “Maanplein Universe” bevat. Ons belangrijkste doel was om de originele mechanische bouwsystemen van oude tekeningen om te vormen tot een nieuw BIM-model.

Resultaten:

Door dit model te bouwen, maakte DIBS42 het mogelijk voor de klant om de nieuwe systemen makkelijker te coördineren en te ontwerpen in combinatie met de bestaande systemen. Ook is het BIM-model voorzien van op maat gemaakte data, afgestemd op de behoefte van de klant volgens de laatste Nederlandse BIM-normen, zoals de “BIM basis ILS 2.0”. Daarom weet de klant precies wat hij kan verwachten van de gegevens in dit model. Dit biedt alle huidige en toekomstige gebruikers van dit model ook een solide standaard over hoe de toegevoegde gegevens in de objecten van dit model te lezen en te begrijpen, wat uiteindelijk gegevensverlies voorkomt.

DIBS42 presteerde het om in 5 weken tijd 20000m2 aan gebouwgebonden werktuigbouwkundige installaties volgens opgave klant te verwerken.